Fiecare mamă, mai des sau mai rar, aude de la un copil – „Nu vreau să mănânc supă”, „Nu pot dormi” sau „Nu voi merge la grădiniță”, plângându-se de dureri de burtă. Uneori, adulții consideră asta un truc al bebelușului, pentru a nu face ceea ce nu vor să facă acum.
Cum să înțelegi dacă burtica chiar doare sau copilul încearcă să manipuleze adultul „prost”. Oricum ar fi, merită să fii atent la plângerile bebelușului și să-i analizezi starea.
De ce se poate plânge un copil de dureri abdominale?
Desigur, uneori durerea abdominală este rezultatul „inflamării vicleniei”, cu toate acestea, trebuie să întrebați copilul despre cum și când îl doare burta pentru a nu rata debutul dezvoltării bolii.
Copiii care merg la grădiniță sau elevii mai mici încă nu disting disconfortul de durere, așa că se plâng de durere cu flatulență sau chiar bubuit în stomac.
Cu toate acestea, copilul poate spune că îl doare burtica imediat după începerea micului dejun, prânzului sau cinei. Și acesta este unul dintre semnele dispepsiei – saturație mai devreme. Copilul are senzația că a mâncat deja în exces, deși a mâncat foarte puțin.
Dacă bebelușul refuză micul dejun – poate că pur și simplu nu s-a trezit încă și este mai bine să-i oferi micul dejun cu el, dar nu-l forța să mănânce. Dar dacă în același timp se plânge de durere abdominale, poate fi „durere pe stomacul gol”, ceea ce indică și dispepsie.
Sațietatea precoce și durerea de stomac semnalează o încălcare a tractului gastrointestinal și vorbesc despre gastrită incipientă. Boala apare adesea în perioadele de creștere intensivă a copilului – la 5-6 ani, 10-15 ani.
Uneori se întâmplă ca copilul să-și dorească la WC, dar să se plângă de burtă și să îi fie frică să meargă la toaletă. Acest lucru se întâmplă dacă recent a avut constipație și actul de defecare a fost dureros. Acum copilul se teme că acest lucru se va întâmpla din nou. În acest caz, trebuie să vorbiți calm cu el și să-l liniștiți – la urma urmei, ați luat măsuri pentru ca acest lucru să nu se repete, așa că totul va fi bine.
Cauza durerii.
Durerea este un simptom care apare atunci când este expusă la receptorii localizați în țesutul muscular al pereților stomacului și intestinelor sub presiune, întindere sau inflamație.
În timpul formării de gaze abundente – flatulența, disconfortul sau durerea în abdomen se datorează întinderii intestinului. Sugarii, în primele două luni, sunt cel mai adesea capricioși tocmai din acest motiv, deoarece funcționarea stomacului și a intestinelor se îmbunătățește doar în condiții din afara vieții uterine.
În cazul unei boli, cu proces inflamator, apare edem și afectează și receptorii. Cu apendicita sau altă patologie acută a abdomenului, o membrană seroasă subțire este iritată – peritoneul, care are, la fel, receptori.
Cum sunt durerile?
Durerea este clasificată în funcție de severitatea manifestării, localizare, tip. Poate fi acută sau cronică, localizată sau difuză, în timpul efortului sau în repaus.
Durerea acută este greu de confundat cu ceva – copilul plânge tare, de obicei nu se poate ridica din pat și se ține de stomac. Cronica, pe de altă parte, apare periodic, poate fi intensă sau complet nesemnificativă, dar continuă mult timp. În același timp, fără durere, copilul duce o viață normală.
Durerea este localizată, atunci când copilul poate înfige un deget în locul în care îl doare. Sau revărsată, când doare tot stomacul și nu este clar care parte este mai puternică.
Mai rar, copiii pot prezenta durere proiectivă sau reflectată, de exemplu, în sindromul mușchiului drept al abdomenului (leziunea nervului cutanat anterior).
Copilul s-a plâns de durere în abdomen – ce să faci?
Cel mai important, calmează-te și întreabă copilul unde și cum îl doare, când a fost ultima dată când a mers la toaletă, au existat dificultăți în timpul defecării. Scaunele regulate sunt un indicator al unui intestin care funcționează normal și în cazul unei modificări a frecvenței sau consistenței acestuia, trebuie să luați măsuri.
Nu ignora plângerea copilului tău, chiar dacă nu ești sigur dacă îl doare cu adevărat. În orice caz, susține și promite că vei ajuta. Spuneți că împreună mergeți la un medic bun, faceți o examinare și cumpărați medicamentul potrivit.
Autoritatea medicului trebuie educată constant, astfel încât copilul să crească cu înțelegerea că medicul și spitalul sunt ajutor, nu pedeapsă.
Nu merită să tratați singur durerea din intestine, cu excepția luării enterosorbenților, precum și a unei soluții de electroliți, în timpul diareii, pentru a preveni sau trata deshidratarea.
Nu este indicat să luați alte medicamente fără recomandarea medicului – da, ele vor reduce ușor simptomele, dar vor împiedica ca medicul să diagnosticheze corect și să prescrie un tratament eficient. Prin urmare, cât mai curând posibil, consultați un medic sau, în caz de durere acută, chemați o ambulanță.
Sperăm că nu trebuie să recurgeți la asta.
Vă dorim sănătate vouă și copiilor D-tră.