Cauzele apariției diareei
Există numeroase cauzele care pot cauza apariția diareei: expunerea organismului la toxine, bacterii, viruși, unor metode de tratament sau consecințele administrării medicamentelor. Mai jos vom analiza cauzele principale:
Toxine
Virusuri
Bacterii
Desechilibre ale florei intestinale
Chimioterapia
Radioterapia
Toxine (din greacă „toxikon” – otravă folosită pentru săgeți) – substanțe toxice, produse de celule sau organisme vii. Microorganismele patogene, fiind prezente în alimente, produc toxine. Aceste substanțe se acumulează în alimente și provoacă simptome de intoxicație, chiar și atunci când alimentele sunt suficient preparate termic și nu mai conțin corpuri microbiene vii.
Virus (din latină „virus”) – este un agent infecțios non-celular care se poate reproduce doar în interiorul celulelor vii. Dacă pătrunde în tractul gastrointestinal, poate provoca intoxicații, gastroenterită, enterită și, ca urmare, diaree.
Bacterii (din greaca veche „βακτήριον” – bastonaș) – sunt microorganisme care ne înconjoară în mediul extern și care se găsesc și în intestinele umane. Bacteriile se împart în utile și dăunătoare (patogene). Infecțiile acute ale intestinului (IAI) sunt o grupă de boli infecțioase acute cauzate de microorganisme patogene care pot duce la diaree. Ele reprezintă cel mai mare pericol pentru copii și persoanele în vârstă datorită deshidratării rapide a organismului.
Microbiom (din greacă „μικρός” – mic și „βίος” – viață) – comunitatea de microorganisme utile care trăiesc de obicei împreună într-un anumit mediu. Tulburarea intestinală apare adesea ca urmare a dezechilibrului florei microbiene, care la rândul său este cauzat de: utilizarea excesivă a medicamentelor (în special a antibioticelor), diverse boli, intervenții chirurgicale recente, stil de viață pasiv, stres și alimentație necorespunzătoare.
Chimioterapia – utilizarea medicamentelor pentru tratamentul tumorilor maligne, cum ar fi cancerul. Diareea în timpul chimioterapiei este cauzată de leziuni ale epiteliului intestinal. Scaunul devine frecvent, umed sau spumos. Diareea duce la deshidratare, ceea ce afectează negativ starea generală a organismului și împiedică recuperarea pacientului.
Radioterapia – este utilizarea radiațiilor ionizante în scopuri terapeutice. Radioterapia este una dintre principalele metode de tratament pentru pacienții cu afecțiuni oncologice. Impactul radiațiilor poate duce la leziuni ale epiteliului intestinal și la tulburarea funcției acestuia, însoțită de diaree.
Ce se întâmplă în organism
în timpul diareei?
Reamintim că în cazul diareei are loc deshidratarea organismului – pierderea de lichide și electroliți esențiali precum Na+, K+, Mg++. Conform majorității recomandărilor și protocoalelor europene și mondiale de tratament, primul pas în terapia diareei este restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. În acest scop, sunt prescrise soluții pentru rehidratare orală, care conțin electroliți. Este deosebit de important respectarea proporțiilor de electroliți în compoziția acestor soluții.
Compoziția de electroliți a produsului D-ORS a fost dezvoltată în conformitate cu recomandările organizației ESPGHAN – Asociația Europeană a Pediatrilor, Gastroenterologilor, Hepatologilor și Nutriționiștilor.
Greșeli în tratamentul diareei:
Un medicament simptomatic cu acțiune rapidă poate fi utilizat în caz de ajutor de urgență, dar nu ar trebui să fie considerat ca principalul medicament la tratarea a diareei. Nu se recomandă utilizarea acestor medicamente în caz de colită ulcerativă, prezența sângelui în scaun sau melena (scaun închis la culoare și vâscos), diaree cauzată de antibiotice sau diaree însoțită de febră ridicată.
Nu luați singur antibiotice pentru diaree. În primul rând, utilizarea lor nu este întotdeauna justificată, iar utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor poate face mai mult rău organismului decât bine. De asemenea, antibioticele pot distorsiona imaginea clinică a bolii și pot complica stabilirea unui diagnostic corect, de aceea decizia cu privire la prescrierea antibioticelor trebuie luată de către medic.