Înainte de a vorbi despre psihosomatica diareei, să ne amintim ce este diareea, în general.
Diareea este o golire frecventă, de mai mult de 3 ori pe zi, a intestinului cu eliberarea de fecale lichide sau mucioase cu un volum mai mare de 200 ml.

Acest simptom poate fi însoțit de boli inflamatorii ale tractului gastrointestinal, infecții virale, bacteriene care sunt tratate de gastroenterologi, specialiști în boli infecțioase, terapeuți, pediatri și alți specialiști. De asemenea, diareea se poate dezvolta pe un fon nervos.
Dacă în timpul episoadelor de diaree temperatura nu crește, nu există vărsături și există o legătură între apariția simptomelor și stres (în timpul sau după), atunci se vorbește despre diaree psihosomatică.

Sinonime pentru diaree psihosomatică:

  • „boala ursului”;
  • diaree emoțională;

Anxietate, entuziasm, așteptarea unui eveniment semnificativ, incapacitatea de a găsi mental o cale de ieșire din situația actuală, teama, frica de a întârzia – toate acestea sunt tulburări psihoemoționale.

În toate aceste condiții, se produc hormoni de stres care afectează întregul organism, în general, și intestinele, în special – crește peristaltismul, reabsorbția lichidului este perturbată și apar scaune frecvente și moale. De îndată ce stimulul dispare, peristaltismul este normalizat și scaunul revine la normal.

Diareea emoțională a fost studiată și încă este studiată de mulți psihoterapeuți și fiecare, pe baza propriei experiențe, constată diferite cauze ale diareei psihosomatice.
De exemplu, Louise Hay observă că astfel de reacții ale corpului precum anxietatea, frica, evadarea din viață, dezechilibrul sufletului și trupului, respingerea, obiecția sunt „hrană proastă”, de care o persoană încearcă să scape mai repede.

Soluția ei este să lucreze pe convingeri:

  1. Nu am dezacorduri cu viața.
  2. Nu am nicio problemă în absorbția, asimilarea și eliberarea unor astfel de reacții.

Potrivit lui Ghenadie Strasenbaum, diareea emoțională apare la persoanele care au un sentiment de teamă de figuri importante și semnificative. Incapacitatea de a depăși emoțiile în fața unei persoane „înalte” duce la apariția diareei emoționale.

Liz Burbo a observat că persoanele cărora le este greu să ia decizii non-standard, este dificil să-și amintească informații noi, să le fie frică să facă ceva greșit, să întârzie sau să nu ducă cele promise până la capăt pot dezvolta și diaree ca o reacție la frică și nesiguranță.

Pentru a trata eficient diareea psihosomatică, trebuie să:

  1. excludeți cauzele fiziologice ale tulburării;
  2. rezolvați tulburările nervoase, independent sau cu specialiști.

În cazul diareei emoționale, este foarte important să evaluezi corect situația și pe tine însuți: nu supraestima sau subestima capacitățile tale în această situație și, dacă este necesar, apelează la ajutor medical.

Este important de reținut că stresul este factorul declanșator și doar înlăturând cauza veți preveni episoade similare pe viitor.