Suntem obisnuiti sa ne gandim ca diareea este o boala de vara si nu suntem pregatiti pentru aparitia acestei afectiuni toamna sau iarna. Cu toate acestea, scaunele moi sunt principalul simptom al gripei intestinale cauzate de rotavirus, care este comună în această perioadă a anului.

Rotavirus – ce este?
Rotavirusul este agentul cauzal al bolii intestinale acute – gastroenterita, care apare adesea în perioada toamnă-iarnă. Acest agent patogen este principala cauză a bolii la copiii sub 5 ani.
În ciuda celor 10 ani de vaccinare împotriva rotavirusului, peste 200.000 de oameni mor, annual, din cauza infecției cu rotavirus în țările cu venituri mici.

Cum ne infectam?
Sursa bolii sunt persoanele bolnave și purtătorii. Perioada de incubație este de 2-3 zile și în prima săptămână de apariție a simptomelor, pacientul este periculos pentru ceilalți. Un purtător este o persoană care a fost în contact cu o persoană bolnavă, s-a infectat, dar este posibil să nu aibă simptome ale bolii. În același timp, un virus este prezent în organism și purtătorul este capabil să îi infecteze pe alții.
Infecția are loc pe cale fecal-oral prin apă, alimente sau obiecte.

Cele trei simptome principale ale gastroenteritei cu rotavirus sunt:

  1. Diaree
  2. Vărsături
  3. Temperatura

    Adesea, pacientul are, de asemenea, slăbiciune, dureri abdominale și lipsă de apetit.
    În funcție de severitatea bolii, simptomele vor fi de severitate diferită.

Tratamentul rotavirusului:
Terapia de rehidratare și reechilibrarea electrolitică rămân principalele tratamente.
Având în vedere evoluția rapidă a deshidratării la copiii mici, este necesar de reacționat încă de la primele episoade de diaree și vărsături. Rotavirusul distruge celulele mucoasei intestinale, ceea ce necesită utilizarea agenților care protejează și ajută la refacerea membranei mucoase.

CE RECOMANDĂ Organizația Mondială Gastroenterologică și Asociația Europeană pentru Pediatrie, Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție?

COMPOZIȚIA ELECTROLIȚILOR TREBUIE ECHILIBRAȚĂ ȘI OSMOLARITATEA NU ESTE MAI MULTĂ DE 245 MMOL/L

De asemenea, pentru tratamentul simptomatic al febrei se prescriu medicamente antipiretice, iar enterosorbentele sunt recomandate pentru diaree.

Cum poți găsi medicamentul potrivit la farmacie?
Este clar cu antipiretice și enterosorbenți, dar în ceea ce privește electroliții, farmacistul nu este întotdeauna și chiar, din păcate, medicul nu va putea răspunde la întrebarea despre osmolaritatea medicamentului.
În prezent, în farmacii puteți găsi medicamentul D-ORS, fabricat în Italia.
D-ORS este o inovație în tratamentul diareei.

Particularitatea D-ORS este că conține atât electroliți, cât și un enterosorbent – diosmectită, care protejează și restabilește mucoasa intestinală și îi normalizează funcția de barieră.
Osmolaritatea soluției din preparatul gata de utilizare este de 225-245 mmol/litru, ceea ce corespunde recomandărilor internaționale.

Avantajul incontestabil al medicamentului este gustul său plăcut, care facilitează terapia pentru bebeluși.
D-ORS – opreste diareea si protejeaza intestinele.
D-ORS  este sigur la bebelușii de la vârsta de o lună.

Prevenit – înarmat!
Aveți grijă de dumneavoastră.