
Potrivit datelor OMS, primele trei poziții în topul mondial al maladiilor sunt ocupate de bolile cardiovasculare, oncologice și alergice.
Situația ecologică și atitudinea iresponsabilă față de propria sănătate reprezintă cauze semnificative ale manifestărilor antigenice. Se atestă nu doar tulburarea răspunsului imunitar, ci și disfuncționalitatea altor organe și sisteme ale organismului. În prezent există o mulțime de cauze care contribuie la apariția sau recurența alergiilor. Factorul ereditar are încă o importanță considerabilă.
Care sunt cauzele declanșării unei reacții alergice?
O reacție alergică poate fi cauzată de asocierea unui organism slăbit și vulnerabil cu o predispoziție genetică, în prezența unui contact cu factorul declanșator. Care factori pot servi drept declanșatori?
- Alimente, în special, peștele și alte fructe de mare, citricele, de asemenea, mierea și nucile;
- Intoleranța individuală la unele medicamente;
- Substanțe chimice;
- Polenul de plante etc.
Interacțiunea cu aceste substanțe declanșează o reacție care trebuie suprimată prompt, în caz contrar, acest proces va continua să epuizeze funcțiile de protecție ale organismului. Detoxifierea – eliminarea naturală și provocată a toxinelor din organism, reprezintă o problemă importantă și actuală.
De ce trebuie să ne ocupăm de detoxifiere?
Într-un organism slăbit alergenii pătrund facil în țesuturi și organe, deoarece bariera de protecție a acestora este deteriorată. Efectul alergenilor asupra celulelor imunitare stimulează secreția de diferite substanțe, ceea ce duce în final la o intoxicație endogenă pronunțată, asociată cu tulburări hemodinamice, enzimatice și hormonale.
Detoxifierea în tratamentul bolilor alergice este obligatorie, deoarece este necesară eliminarea toxinelor din organism. În caz de reacții alergice de divers tip în sânge se eliberează diferite substanțe, cum ar fi Ig E, anticorpi sau complexe imune circulante. Acestea circulă în sânge și sunt excretate inclusiv prin mucoasa intestinală. Prin acest fapt se explică așa-numita detoxifiere prin gastroenterosorbție – utilizarea enterosorbenților.
Utilizarea enterosorbenților în tratamentul bolilor alergice.
S-a observat, că la utilizarea sorbenților are loc atenuarea semnificativă a simptomelor, inclusiv a pruritului cutanat, edemului, severității reacțiilor cutanate și frecvenței bronhospasmului. În testele de laborator se observă ameliorarea imunității celulare și umorale – creșterea numărului de limfocite T, scăderea numărului de eozinofile și de complexe imune criculante, normalizarea nivelului de Ig M și Ig E. În procesele alergice are loc tulburarea permeabilității peretelui intestinal, iar enterosorbenții restabilesc funcția de barieră a mucoasei.
Sorbenții leagă toxinele și potențialii alergeni în stomac și procesul continuă în intestinul subțire. Inhibarea reacției alergice duce la eliminarea flatulenței, ameliorarea troficității peretelui intestinal și reducerea reacției inflamatorii.
Cu cât enterosorbenții sunt incluși mai precoce în schema de tratament, cu atât manifestă o eficacitate mai mare. De obicei, aceștia sunt prescriși pe o perioadă de până la 10 zile, peste 2,5-3 ore după administrarea altor medicamente, pentru a nu reduce eficacitatea acestora.
Astfel, utilizarea sorbenților este justificată din punct de vedere patogenetic și reprezintă o componentă foarte importantă a tratamentului afecțiunilor alergice.
Preparatul D-ORS, care contine un enterosorbent modern și sigur – diosmectita, și-a demonstrat proprietățile detoxifiante în tratamentul bolilor alergice.